Požiarov v TANAPe ubúda, požiarne riziko sa však údajne zvyšuje

31.01.2011 Poprad

Tatranská Lomnica 30. januára (TASR) - Na území Tatranského národného parku (TANAP) spravovaného Štátnymi lesmi (ŠL) TANAPu došlo v priebehu minulého roka iba k jednému požiaru, keď koncom apríla poškodil oheň asi ...
Aj keď má požiarovosť na tomto území medziročne klesajúcu tendenciu, požiarne riziko sa podľa tatranských lesníkov postupne zvyšuje.
Rizikovým faktorom sú podľa zástupcov ŠL TANAPu vyschnuté stromy, ktoré stále pribúdajú. "Najväčšie nebezpečenstvo vzniku požiarov v súčasnosti predstavujú rozširujúce sa kalamitné plochy, ktoré vznikli premnožením podkôrneho hmyzu. Ide predovšetkým o bezzásahové územia, ktorými prechádzajú značkované turistické chodníky, " vysvetlil námestník riaditeľa ŠL TANAPu Marián Šturcel.
Podľa jeho slov je preto potrebné apelovať na návštevníkov parku a obyvateľov tatranských osád, aby dbali na zvýšenú pozornosť a neodhadzovali obaly z potravín či nedopalky z cigariet, ktoré by mohli byť v budúcnosti príčinou vzniku požiarov. Územie národného parku budú kvôli prevencii monitorovať ŠL TANAPu aj v tomto roku prostredníctvom protipožiarnych hliadok vytvorených z radov vlastných zamestnancov. V boji proti prípadnému ohňu by mali napomôcť aj vybudované protipožiarne pásy a prieseky, protipožiarne nádrže a sprístupnené komunikácie k vodným tokom na odber vody hasičskou technikou.
Ako informovala koordinátorka vonkajšej komunikácie ŠL TANAPu Lenka Burdová, minuloročný požiar v Tatranskej Lomnici spôsobil škodu vyčíslenú na 21.600 eur. Podľa jej slov sa včasným zásahom lesníkov a hasičov podarilo uchrániť ostatné lesné porasty asi v hodnote 100.000 eur. "Environmentálne škody sú však aj v tomto prípade nevyčísliteľné, " poznamenala.
V rokoch 2005 až 2009 došlo na území TANAPu v správe ŠL k 25 požiarom, ktoré poškodili takmer 450 hektárov (ha) lesných porastov. Najčastejšou príčinou ich vzniku bol odhodený nedopalok cigarety, vypaľovanie trávy a úmyselné zapálenie. "Škody na majetku štátu sa vyšplhali na viac ako 1,12 milióna eur, " konkretizovala Burdová.
K najväčším škodám spôsobených ohňom došlo konkrétne za uplynulé obdobie napríklad v júli 2005. Požiar zasiahol plochu 230 ha a spôsobil škody za vyše 565.000 eur. K ďalšiemu došlo v ochrannom obvode Kežmarské Žľaby v apríli 2007 na rozlohe 58 ha. Oheň poškodil mladé porasty v hodnote viac ako 500.000 eur, uzavrela Burdová.
 

Vyberte región